Trainingen van 4 tot 12 jaar

Ik voel me Oké! en Ik ben Oké!

Voor wie is het?

De Ik voel me oké! training is een leuke manier om jonge kinderen van vijf tot zeven jaar (met name de vroege leerlingen) te helpen om emoties te leren herkennen. De Ik ben Oké! training is vooral ontwikkeld voor de sensitieve of hoogsensitieve kinderen en geschikt voor alle kinderen.


Wat is het?

De Ik voel me oké! training is een speelse training waarin de vier primaire emoties een rol spelen. Er wordt gewerkt met handpoppen, spel en beweging. Het herkennen van alledaagse situaties staat voorop. Het doel van deze cursus is dat ouders makkelijker kunnen communiceren met hun jonge kind en dat het kind spelenderwijs emoties en situaties beter leert inschatten.

Ouders leren zelf stress sneller herkennen bij de kleuter, ze leren handig om te gaan met schrik en angst en krijgen tips over omgaan met boosheid. Thuis kan verder gewerkt worden door het voorlezen van de verhalen over Bim en Bam en het spelen met de kaartspelletjes “kikker in de vijver”, die worden gemaakt tijdens de cursus. Zo wordt speels geoefend met wat het kind leerde.

De Ik ben oké! training is een cognitieve gedragstherapie waarin kinderen leren om niet-helpende gedachten, om te gaan zetten in helpende gedachte. Hierin speelt RET; Rationele Emotieve Therapie, (denken is direct gekoppeld aan voelen) een voorname rol. Deze training is afgestemd op de sensitieve kinderen en er wordt door de Sensikids coaches gewerkt met herkenbare verhalen, ontspanningsoefeningen, (kaart)spelletjes, visualisatie-oefeningen en filosofische gesprekjes.


Aanpak

Kinderen worden een keer per week (en later een keer per twee weken) op onze praktijk begeleid op individuele basis of in groepsverband.

Begrippen waarmee we werken zijn: O jee en Oké!, de stressladder, schrik!, de ruimte om je heen, de zintuigenboom en jezelf zijn.

Bij beide trainingen wordt gewerkt met een werkboek. De kinderen krijgen een extra map waarin ze alle werkvormen die ze maken tijdens de cursus, kunnen meenemen naar huis. Thuis kan dan het verhaal nog eens gelezen worden, de ontspanningsoefening samen worden gedaan en een spelletje worden gespeeld. De map en het werkboek kunnen aan de leerkracht worden getoond, zodat hij of zij weet wat het kind bij ons heeft geleerd. Zo kan ook in de klas worden voortgeborduurd op wat we samen deden.

De kinderen worden weerbaarder door de cursus.

  • Ze gaan zichzelf beter begrijpen.
  • Ze leren hoe je handige oplossingen kunt verzinnen als er iets vervelends of onverwachts gebeurt.
  • Ze leren positief te denken.
  • Ze leren stress te herkennen en ontspanningsoefeningen te doen.
  • Ze leren hun eigen kwaliteiten kennen.
  • Ze kunnen na afloop anderen meestal beter begrijpen.
  • Ze leren benoemen wat ze meemaken en hoe ze zich kunnen ontspannen.


Aantal sessies

De training bestaat uit 7 of 8 bijeenkomsten.

 

© Copyright 2012 FF Coachen

Hooggevoelige kinderen zijn vaak
gevoelig voor sfeer

© Copyright 2012 FF Coachen

Sommige hooggevoelige kinderen vinden labeltjes niet fijn 

© Copyright 2012 FF Coachen

Sommige hooggevoelige kinderen zijn erg gespitst op smaken